Het lijkt misschien vreemd om een tribute voor Glenn Frey de titel te geven van een Eagles song die geschreven en gezongen is door Don Felder, terwijl Frey als zanger en componist toch medeverantwoordelijk is voor klassiekers als “Take It Easy”, “Tequila Sunrise” en “Lyin’ Eyes”.
Maar Visions was in 1975 het eerste nummer dat ik bewust hoorde van de Eagles en het kwam meteen bij me op toen ik las over het overlijden van Glenn Frey.

Het zal zomer 1975 geweest zijn, Herman Stok  draaide op Hilversum 3 tracks van nieuwe LP’s in het programma “Mix”.  Samen met mijn beste vriend en buurjongen Frank zat ik in Uithoorn gekluisterd aan de radio toen Herman de track Visions van de Eagles’ nieuwe LP “One of These Nights” draaide.

Het betekende een kleine revolutie in ons muzikale leventje. Tot dan toe was het één en al hard-rock wat de klok sloeg.  Deep Purple, Uriah Heep, Led Zeppelin, Black Sabbath maar opeens werd de deur naar nieuwe muzikale werelden opengezet door “Visions”.

De LP werd snel aangeschaft en de zoektocht naar steeds nieuwe muziek was definitief begonnen en gaat ook vandaag de dag nog steeds door. Maar eerst moesten de eerdere albums van The Eagles ontdekt worden. Desperado sloeg bij mij nog meer in als een bom en is nog steeds één van mijn all time favoriete albums, een indrukwekkend conceptalbum en een plaat die ik zo vaak heb beluisterd dat ik hem kan dromen.

De 3e LP “On the Border” heeft altijd een beetje in de schaduw gestaan maar is desondanks een mooie plaat die mij dankzij de cover van zijn song “Ol’ 55” in contact bracht met de muziek van Tom Waits, nog steeds een van mijn grote muzikale helden.

Natuurlijk was er ook het debuutalbum “Eagles” met o.a. “Take It Easy”, geschreven door Jackson Browne met wat hulp van  Glenn Frey. Een song waarmee de Eagles in 1972, zo’n 3 jaar voor wij ze via Visions leerden kennen,  zichzelf al op de kaart hadden gezet.  Wij hadden daar toen natuurlijk nog geen weet van want we waren als vroege tieners meer bezig met Middle of the Road, Mud en The Sweet.

 

De zin “Standin’ on a corner in Winslow Arizona” bleef meteen hangen en het plaatsje Winslow groeide in mijn hoofd langzaam uit tot mythische proporties. Toen Frank en ik begin jaren ’90 een trip langs Old Route 66 maakten en Winslow Arizona naderden begon het dan ook een beetje te kriebelen.  Toen we de stad inreden zagen we tot onze verbazing al snel een bord hangen met de tekst “Standin’ on a corner, six blocks away”. En verdomd, een stukje verder was daar inderdaad die beroemde “corner”.  Uiteraard moest ik daar even op de foto. Het werd onderstaande “actiefoto” waarop ik een ansichtkaartje aan mijn vader in een brievenbus gooi. Zeven jaar later is er op die plek zelfs een heel “Standing on the Corner Park” verrezen en dat allemaal gewoon vanwege één regeltje in een wereldberoemd country-rock liedje. Verder was het trouwens een onopvallend plaatsje.

In de loop der jaren is de muziek van de Eagles bij mij ingebed geraakt in een nog steeds groeiende en zeer veelzijdige collectie. In de documentaire die ik onlangs over de Eagles zag kwamen ze niet bepaald sympathiek over en bleken ze bepaald geen hecht vriendengroepje te zijn. Iets wat overigens al langer bekend was maar ik vond het toch heel ontluisterend om te zien.

De liefde voor hun muziek is echter altijd blijven bestaan met een absolute hoofdrol voor het album Desperado. En dan staat er ineens op teletekst : “Glenn Frey overleden”. Er ging echt een schok door me heen want niet alleen is een groot muzikant, zanger en songschrijver overleden, maar ik besefte ook meteen dat er weer een stuk van mijn jeugd voorgoed voorbij was.

Niet lang daarna hadden Frank en ik bijna tegelijk de impuls om elkaar op te bellen en we wisten van elkaar ook meteen waarom. Er waren weinig woorden nodig maar dat het “One of These Nights” album dezer dagen zowel bij Frank als bij mij thuis integraal gedraaid wordt spreekt vanzelf.

Tenslotte, om de laatste track van One of These Nights, geschreven door Bernie Leadon, te citeren:

Glenn Frey, “I Wish You Peace”.

Rob Herman, Hengelo, 19-01-2016