The Levins – Trust (CD – Summersongs Unlimited 2015)

Ira Levin en Julia Bordenaro Levin zijn sinds 2000 niet alleen in het dagelijks leven een duo maar ook in de studio en op het podium onder de naam The Levins (spreek uit: LeVINS) . Hun eerste album “My Friend Hafiz” uit 2013 was een ode aan de 14e- eeuwse soefi dichter en mysticus Hafiz.
Hun onlangs verschenen album “Trust” kent een groter aantal zeer diverse inspiratiebronnen, van spiritueel tot werelds.
“Onze songs kunnen zowel geïnspireerd zijn door ontbijtgranen als door Charles Dickens” is een uitspraak van The Levins die deze diversiteit mooi illustreert, ze koesteren alles wat ze inspireert en zowel de overeenkomsten als de verschillen daartussen.
Openingstrack “Trust” is een lekker uptempo nummer waarin meteen één van de kenmerkende kwaliteiten van The Levins geëtaleerd wordt, de uitmuntende tweestemmige zangpartijen. Ga je angst voorbij, leef, wees niet bang voor verandering en heb vertrouwen is hier de boodschap.
“I am here and I am needed, I will stand up and be greeted” klinkt het in het volgende nummer en ook hier spat de levenslust uit de boxen. “Love Song” is een cover uit de vroege zeventiger jaren van de nog steeds actieve Canadese singer-songwriter Bruce Cockburn. Het is een mooie ballad geworden die Cockburn’s goedkeuring ongetwijfeld zal krijgen, zijn manager is alvast enthousiast.
In “Lines in the Land” , geschreven tijdens een trip door Engeland, wordt onze verbintenis met de aarde bezongen. Opnieuw sprankelend heldere vocalen die ons zachtjes door deze song leiden.
“Stuck” zal zeer herkenbaar zijn voor mensen die een zekere staat van verlichting hebben gevonden middels spiritualiteit. Met een knipoog wordt gekeken naar zelfmedelijden, ontkenning en verzet. Dit alles met een lichtheid die we kennen uit het Boeddhisme of Eckhart Tolle’s “De kracht van het nu”.

Niemand minder dan William Shakespeare wordt opgevoerd als inspirator van “God’s Spies”. Bijna a capella ingezet zit er dan ook een duidelijk 16e-eeuws gevoel in dat vrijwel onmiddellijk naadloos overgaat naar het nu, met behoud van een zekere tijdloosheid.
“I heard an old song, made me leap inside. I thought of you and I laughed and the I cried”. Daarmee verwoorden The Levins in “Dream Unspoken” perfect het gevoel dat het horen van een oud liedje kan veroorzaken, het wekken van een mooie herinnering en alle gevoelens die dat los kan maken. Op zo’n manier kan ook een nieuwe song een herinnering oproepen, erg knap gedaan.
“World of Peace” is een folksong waarin opnieuw de angst voor verandering terugkomt, maar verandering of transformatie is nodig om de vrede te bereiken.

Dat de literaire reuzen dezer wereld een grote invloed hebben gehad op The Levins blijkt wel uit de rijkdom van hun teksten. Clichés worden vermeden en er zit zeer veel poëzie in hun songs. Dit blijkt ook uit “The Great Constellation” waarin wordt verwezen naar Herman Hesse en diens meesterwerken “Siddharta” en “De steppewolf”.

De voorliefde voor het spanningsveld tussen tegenstellingen en dat wat ons allen juist verbindt blijkt ook weer in “ Child in Space” waar de invloed van Stanley Kubrick’s “2001: A Space Odyssey” hand in hand gaat met die van de Dalai Lama.
“Relief“ is een korte maar zeer krachtige en troostrijke hymne over verdriet en de kracht van vergeving die tot verlossing zal leiden. Deze song neemt je echt mee en doet verlangen naar een langere versie.
De afsluiter “Laugh With Me” is een lichtvoetige popsong. Ondanks alle verdriet en angsten in het leven is er altijd de mogelijkheid om de lichtheid van het bestaan te ontdekken.

Trust van The Levins is een ware ontdekkingstocht die bij iedere beluistering nieuwe muzikale en tekstuele perspectieven biedt. De vocale harmonieën zijn van grote klasse die soms even doen denken aan The Roches maar toch vooral heel erg eigen zijn.
Voorlopig zijn er helaas alleen Amerikaanse optredens gepland, een Europese tour is op korte termijn niet te verwachten.