Sam Baker

Sam Baker is een artiest met een verhaal. Als gevolg van zijn doofheid heeft hij een heel aparte zangstem waar hij de luisteraar diep mee weet te ontroeren.
In 1986 overleefde hij ternauwernood een bomaanslag die terreurbeweging Lichtend Pad pleegde op de trein waarin hij op weg was naar Machu Picchu (Peru). De bom was geplaatst in de coupé waarin Sam zat samen met een Duits gezin bestaande uit een vader, moeder en hun zoon. Met die laatste zat hij op het moment van de ontploffing te praten. De ouders van de jongen waren op slag dood en de jongen heeft nog uren tevergeefs voor zijn leven gevochten.

Baker zelf raakte zwaargewond: een doorboorde dijbeenslagader, een verbrijzelde linkerhand (die hem later dwong linkshandig gitaar te leren spelen; in zijn linkerhand kan hij nog wel een plectrum vasthouden) en gescheurde trommelvliezen. In verschillende van zijn liedjes verhaalt hij over deze aanslag, bijvoorbeeld in Steel op Mercy en in Broken Fingers op Pretty World.

Hij heeft lang moeten revalideren en zag het leven eigenlijk niet meer zitten, reden waarom hij vluchtte in o.a. pijnstillers en drank.  Maar op een dag besefte hij wat een geluk hij eigenlijk had gehad. Meer geluk in ieder geval dan de Duitse familie die was omgekomen. Het zag het gezicht voor zich van de Duitse jongen en vanaf dat moment kreeg het leven weer zin voor hem en gaf hij er een positieve wending aan d.m.v. het schrijven van songteksten en deze op muziek te zetten. Hij heeft intussen een viertal prachtige en inspirerende cd’s uitgebracht en hij weet zijn songs ook live op bijzonder meeslepende wijze ten gehore te brengen.

Opnames van een concert van Sam Baker samen met Carrie Elkin en Chip Dolan in In The Woods in september 2013:

En nog een opname uit dit concert:

Op 7 november 2014 gaf hij wederom een concert in “In the Woods” in Lage Vuursche, weer samen met Carrie Elkin en Chip Dolan. Wij waren hier uiteraard weer van de partij en waren getuige van een zo mogelijk nog indrukwekkender concert dan het jaar daarvoor.
Het zeer mooie openingsnummer van dit concert “Palestine”:

Het indrukwekkende “Broken fingers” verwijzend naar de bomaanslag die hij overleefde:

En nog een indrukwekkend nummer van deze memorabele avond: