The Band – The Last Waltz (1978)

In die tijd was ik niet zo van de verjaardagsfeestjes dus met mijn 18e verjaardag ging ik in juli 1978 met mijn beste vriend Frank naar Haarlem om daar in de bioscoop de concertfilm “The Last Waltz” te zien.

Het werk van The Band zelf kende ik nog amper maar diverse muzikale gasten behoorden al tot mijn favorieten: Bob Dylan, Van Morrison, Neil Young en Eric Clapton. Live beelden had ik echter van de meesten nog nooit gezien.

Door The Last Waltz werd onze muzikale horizon in één klap enorm verbreed in diverse richtingen. In de eerste plaats door The Band zelf, sindsdien en nog altijd een van mijn favoriete bands. Maar ook door Joni Mitchell – op zichzelf al zeer indrukwekkend – die wat later ook als een soort tussenstap naar de Jazz zou fungeren.

De Gospel van de Staple Singers, de New Orleans sound van Dr. John en Bobby Charles, hernieuwde interesse in de Blues door Muddy Waters en Paul Butterfield en in Country door Emmylou. Het ene na het andere muzikale hoogtepunt kwam voorbij en dan ook nog in een typische Scorsese montage afgewisseld met vaak onvergetelijke interviews.

Aan het eind van de middag kwamen er twee vrienden de bioscoop uit wiens (muziek)leven flink op de kop was gezet.